Snapchat, eller ikke Snapchat? Det er spørsmålet.

Jeg hadde en veldig interessant samtale med en av mine venninner her om dagen. Det var ikke første gangen jeg samtalte om dette temaet, men denne gangen ble jeg inspirert av det.

Hvorfor har jeg ikke Snapchat? Alle andre har det jo. Jeg har skjønt at dette er et veldig populært sosialt medium, som anvendes av folk i alle aldre. Facebook er for middelaldrende, i følge min datter. Twitter er vel mer for mennesker som engasjerer seg innenfor forskjellige sjangre: fotball, politikk, nyheter osv. Arrester meg hvis jeg tar feil. Dette er mine antakelser. Snapchat, på den andre siden, har jeg skjønt at passer for alle. Oldinger som unger. Jeg trodde i hvert fall det helt til jeg leste i Nordlys i dag at snittalderen for brukerne er 18 år. I hvert fall så har søstrene mine det, venninnene mine har det, datteren min vil ha det, men jeg har det altså ikke.

Siden jeg har sett at det fasinerer så mange i min omgangskrets har jeg faktisk prøvd å ha det opptil to ganger. Den første gangen tenkte jeg at jeg skulle gi det en sjanse. Jeg fant ut at jeg bare skulle ha mine nærmeste venner der, så skulle det vel bli interessant. Jeg tror jeg hadde tre venninner der. Er man venner på Snap? Eller følger man? Uansett, jeg fikk masse interessant informasjon om hva de tok seg til om dagene. Hun ene kjørte til jobb hver dag, selv om det regnet. Hyggelig. Hun andre viste meg middagen sin titt og ofte. Hun bodde alene, så kanskje hun syntes det var trist at ingen fikk med seg hva hun spiste. Hun tredje viste meg hvilken bok hun leste for datteren sin, og fortalte meg at de likte den veldig godt. Dette syntes jeg var spennende å høre om, så jeg beholdt Snap en stund til. Det var meldinger i den duren jeg fikk hver dag. Plutselig spurte hun med middagen meg hvorfor jeg aldri svarte henne på snappene hun sendte meg. Da ble jeg litt usikker. Jeg skjønte ikke at jeg skulle svare på dem. Jeg hadde heller ikke sendt snap til noen av dem heller. Da fikk jeg full panikk, tok et bilde av mannen min, skrev at de måtte se hvor fin har var, sendte det avgårde, så slettet jeg appen. 

Den andre gangen jeg installerte Snapchat var fordi datteren min ville ha det. Jeg sa at hun ikke fikk lov, fordi det er 13 års aldersgrense, men at hun kunne få ha det på min telefon. Det ville hun. Hun var venner med sine to tanter, mine søstre. Hun fikk se bilder av søskenbarna sine, strikketøyet til den ene tanta, og kaffen til den andre. Hun tok noen bilder selv som hun sendte avgårde, og alt var bare fryd og gammen. Så kom den dagen da telefonen min lå for døden, og jeg måtte refantasere hele greia, og alle appene mine forsvant. Jeg “glemte” å installere Snapchat, og den ble heller ikke etterlyst.

Så er vi her da. Den tredje gangen dette temaet har dukket opp. Hvorfor har jeg ikke Snapchat? Jeg har nå bestemt meg for å gjøre en liten studie. Jeg skal ta bilder av det jeg gjør i løpet av et døgn. Bildene skal være av situasjoner jeg tror folk deler på Snapchat. Jeg skal poste det på de to sosiale mediene jeg bruker, nemlig Facebook og Instagram, og se hvor mange likes jeg får. Hvis det viser seg at mine venner og følgere synes at dette er interessante opplysninger om livet mitt, så skal jeg jammen meg vurdere å installere det igjen. 

Det hele begynte på søndag 29.mai kl. 20:00. Her har dere en vanlig søndag/mandag i mitt liv:

Jeg begynte med å legge ut et bilde av at jeg spiste kyllingsuppe på verandaen med teksten Se, jeg spiser kyllingsuppe på verandaen 🙂 <3 #elsk. Jeg fant ikke ut hvordan man får teksten på selve bildet, så det ble ikke helt som Snapchat. Kanskje jeg lærer meg det i løpet av dette døgnet. Jeg skal ikke si så mye mer om resten av bildene. Her får dere lese mellom linjene. Kos dere med My story!


Se! Jeg har funnet ut hvordan man skriver på bildet! Og himmelen! 🌈
‪#‎himmel‬ ‪#‎utsikt‬ ‪#‎perfuckedstudie‬

Deilig kveldsmat ❤ 

#‎vafler‬ ‪#‎kveldsmat‬ ‪#‎perfuckedstudie‬

Avrime fryseren? Yei or nei? 🍨🍧🍦 

#‎ice‬ ‪#‎is‬ ‪#‎fryser‬ ‪#‎freezer‬ ‪#‎frozen‬ ‪#‎perfuckedstudie‬

Oj! 

#‎nailedit‬ ‪#‎perfuckedstudie‬


Hemmeligstemplet informasjon 🚫🔇🔥
‪#‎hemmelig‬ ‪#‎secret‬ ‪#‎perfuckedstudie‬

Se så glad han ble da han fikk vafler da han kom hjem! 💟

‪#‎glad‬ ‪#‎happy‬ ‪#‎vaffel‬ ‪#‎vafler‬ ‪#‎vederkast‬

 


Snart er det kveld! 😙
‪#‎peaceout‬ ‪#‎perfuckedstudie‬

God natt! 😚
‪#‎perfuckedstudie‬


God morgen! 🌸🌹🌻

‪#‎perfuckedstudie‬

Sykle til jobb! 🚁

‪#‎sykkel‬ ‪#‎perfuckedstudie‬

Så var det påan igjen! 🏢🐒

‪#‎jobb‬

Kaffepause 

‪#‎kaffe‬ ‪#‎coffee‬

Joda, jeg drikker ikke bare kaffe når jeg er på jobb! 🎧🎤🎸🎹🎷

‪#‎musikklærer‬ ‪#‎musicteacher‬ ‪#‎perfuckedstudie‬

Fiskesuppe til lunsj! Jeg er en suppegjøk! 😀

‪#‎suppe‬ ‪#‎soup‬ ‪#‎perfuckedstudie‬

Så var det dagens gode gjerning. Jeg passer på å gjøre én hver dag 🏥😀

‪#‎giblod‬

Her er kontorutsikten min resten av dagen 💐

‪#‎kontor‬ ‪#‎office‬ ‪#‎tromsøbibliotek‬ ‪#‎perfuckedstudie‬

Jeg fikk føling på biblioteket, så mannen kom med sushi til meg. Skikkelig sjakktrekk! 😀🏁

‪#‎sushi‬ ‪#‎perfuckedstudie‬

Nok jobbing for i dag. Nå er jeg dr*ttlei! 😀

‪#‎dritt‬ ‪#‎shit‬

Se hva jeg kjøpte på vei ut av biblioteket! Hurra, vi skal på kino!!! 😀🎬📼

‪#‎kino‬ ‪#‎aliceinwonderland‬ ‪#‎alicethroughthelookingglass‬

Da jeg kom hjem holdt mannen på å rydde det fine uteområdet vårt. Snakk om arbeidskar! 😀👍

‪#‎handyman‬ ‪#‎perfuckedstudie‬

Når jeg ser på disse bildene som viser hva jeg har gjort de siste 24 timene ser jeg at jeg har et ganske interessant liv. Det ser riktig idyllisk ut, og jeg synes jeg fremstår som spennende og sympatisk. Jeg skulle ønske det var meg! Her er den virkelige sannheten bak bildene:

Bilde 1: Suppe og katt

Da jeg kom hjem etter en seks timers arbeidsøkt på biblioteket bestemte jeg meg for å spise kyllingsuppa jeg hadde tatt ut av fryseren i går, før den ble dårlig. Jeg varmet den opp i mikroen, og satte meg ut på værandaen i finværet. Mickey kom for å smake på suppa. Det var da jeg fikk jeg idéen til prosjektet mitt.

Bilde 2: Skrive på himmelen

Jeg hadde lyst til å få til å skrive på bildene mine, sånn som de som har Snapchat kan gjøre. Jeg fant ikke ut hvordan man gjorde det, men jeg fant ut at det gikk an å sette på en etikett. Det negative var at det bare var plass til 20 tegn. Er det plass til flere på Snapchat? Dette brukte jeg sikkert 20 minutter på.

Bilde 3: Vafler

Dette ser nok veldig idyllisk ut, og dere tenkte sikkert at jeg er en fantastisk mor som lager slike måltider til kvelds, og at det sikkert er noe som jeg gjør hver eneste dag. Sannheten er at jeg hadde lovt datteren min at vi skulle gjøre det på vei hjem tidligere i dag. Da hun kom hjem fant hun ut at hun ville spille fotball med nabojenta, og stakk av. Jeg gikk inn til kyllingsuppa mi, brukte all min tid på dette prosjektet, måtte lage vafler i en fei da hun kom inn (altfor sent). Tre minutter etter at hun skulle vært i seng begynte vi å spise vaflene. Jeg stresset, fordi jeg lengtet etter voksentiden min og vi hadde verken ost eller syltetøy #denfølelsen

Bilde 4: Fryseren

Dette bildet var vel ganske komisk, hva? Vi har et (dritt)kjøleskap med én motor, så det går ikke an å avrime det med mindre vi tømmer hele (dritten) greia, så det får vi bare vente med til vinteren, eller spise opp alt som er i kjøleskapet. Jeg oppdaget at døra sto på gløtt da jeg skulle ordne klart til vaffelspising. Vaffel med smør.

Bilde 5: Selfie

Her skulle jeg egentlig ta et bilde av pcen så dere skulle få se at jeg blogget. Jeg visste ikke at jeg hadde snudd kameraet, og det var dette som møtte meg. Jeg skvatt litt, men det gikk bra. Bortsett fra at jeg fikk litt dobbelhake var jeg ganske pen.

Bilde 6: Pc

Her skulle jeg vise dere at jeg blogget, men jeg kunne ikke bare legge ut bildet uredigert, fordi det var litt for mye sensitiv informasjon på det. På dette tidspunktet begynte jeg å bli ganske lei av dette prosjektet. Det tar dyrisk mye tid å være aktiv på sosiale medier, forstår jeg. Det var såvidt jeg hadde tid til å si god natt til datteren min.

Bilde 7: Glad mann med vaffel

Da mannen min kom hjem fra golftur var han veldig sulten. Han spurte om han kunne spise de rundstykkene jeg hadde tatt opp. Jeg sa at det kunne han aldeles ikke, fordi datteren min måtte ha de til frokost og lunsj i morgen. “Dessuten har fryseren gått til helvete, og det er mest sannsynlig din feil. Ta deg en vaffel!” Så tvang jeg han til å smile med en vaffel i hånda. Etterpå lagde han seg havregrøt, og gikk og la seg.

Bilde 8: Badselfie

Jeg var litt usikker på om man bruker å ta bilde av seg selv på badet før man skal legge seg, men jeg kom fram til at det var normalt. Jeg har sett mange som gjør det, og da lager de gjerne et peace-tegn. Det ene øyet mitt er litt rart, og det vises veldig godt når det er mye lys, så jeg valgte å se kameraet i stedet for i det. Jeg visste ikke helt hvordan jeg skulle stå for å se best mulig ut, men jeg fant ut av det. Jeg trengte bare fem forsøk for å se helt naturlig ut. 

(I tillegg leste jeg nylig en artikkel om flauser folk hadde gjort da de skulle ta selfie på badet. Derfor studerte jeg bildet nøye etter dildoer og bæsj før jeg la det ut.)

Bilde 9: God natt

Denne boken synes jeg er ganske kjedelig, men jeg skal lese den ferdig likevel. Jeg har forlenget lånet på biblioteket to ganger, så jeg har holdt på med den i tre måneder snart.

Bilde 10: God morgen

Her skulle jeg egentlig ta et idyllisk bilde av meg selv da jeg satt på verandaen og drakk smoothie. Det gjør jeg hver morgen. Drikker smoothie altså. Jeg tok fire forskjellige bilder, men det søvndrukne ansiktet mitt ble ikke penere, så jeg gikk for et fotbilde. Det har jeg sett at er ganske populært i sosiale medier. Så bildet ble ganske idyllisk likevel. Jeg hadde akkurat vært oppe i tredjeetasjen for fjerde gang for å få datteren min ut av seng. Vi hadde nettopp gått forbi “trusselstadiet” der det var like før hun ikke fikk se på tv resten av uka, være hjemme klokken syv hele sommerferien og ingen godteri på lørdag.

Bilde 11: Sykle til jobben

Her ville jeg dele det faktum at jeg sykler til jobb hver dag med dere. Virkeligheten er at det er tredje gang i år. Like etter at jeg hadde tatt dette bildet måtte jeg gå av sykkelen igjen for å legge telefonen i sekken. Så kom jeg på at jeg hadde glemt å gi kattene mat, så jeg måtte inn å gjøre det. Etter at jeg låste døra ville Mio inn igjen, så jeg måtte låse den opp igjen. Vi har en sånn kodeboks, så det er litt ork å låse opp og igjen. Det gikk heldigvis bra. Etter at jeg hadde fått sykkelveska og hjelmen på plass kom Mickey også og ville inn. Jeg låste opp igjen, og da smatt Mio ut. Da bestemte jeg meg for at de begge to fikk være ute resten av dagen. Det var jo tross alt 20 grader ute. Så hoppet jeg lett på sykkelen og dro av sted. Da var det 10-15 minutter siden jeg hadde tatt bildet.

Bilde 12: Seriøs nøkkel

Jeg har en viktig og seriøs jobb, så dette bildet er helt autentisk.

Bilde 13: Kaffepause

Jeg hadde en ti minutters pause før jeg skulle inn til undervisning, og jeg tenkte jeg skulle ta meg en kopp kaffe. Det er jo en hyggelig stund, som jeg tenker at man burde dele på sosiale medier. Det ble litt styr da jeg skulle ta bilde av koppen. En av kollegaene mine kom for å prate med meg samtidig. Jeg tok bilde, la det ut, og hadde samtalen gående samtidig. Det ble litt krøll. Jeg fikk ikke helt med meg hva kollegaen min sa, det tok litt lang tid å skrive ut statusen, og da jeg satt meg ned for å drikke kaffen oppdaget jeg at jeg hadde trykket på feil knapp. Jeg hadde laget en espresso. Det var ikke det jeg ville ha, men det gjorde ingenting fordi da var pausen over, så jeg hadde ikke tid til å drikke den uansett.

Bilde 14: Slagverk

Lærerjobben blir ofte framstilt feil i media, og jeg ville ikke bidra til det. Derfor tok jeg et bilde fra “klasserommet” også. I dag var det musikk! Det er gøy!

Bilde 15: Gi blod

I dag ga jeg blod for første gang i mitt liv. Her skjuler det seg ingen mørk sannhet. Dette er hva det er. De som jobber i blodbanken i Tromsø er veldig flinke folk. GI BLOD!

Bilde 16: Utsikt

Dette ser idyllisk ut. Et typisk bilde av Tromsø fra sin beste side. Her satt jeg og jobbet resten av dagen. Det var glovarmt, og jeg var litt slapp etter blodgivinga. Ingen god kombinasjon, så effektiviteten var så som så. Men jeg fikk da gjort noe. Biblioteket i Tromsø blir jo egentlig verdens største drivhus når det er varmt ute. Men fint, det er det.

Bilde 17: Sushi og sjakk

Mannen min kom faktisk med sushi til meg. Han måtte ikke tvinges. Så snill er han. 

Bilde 18: Toalett

Dette er toalettet på biblioteket. Jeg fikk en idé til et morsomt ordspill på vei ut derfra. Jeg er ganske morsom.

Bilde 19: Kino

Vi skal på kino! Jeg elsker Alice in Wonderland. Da jeg kom hjem fikk jeg vite at det var såvidt det kunne bli noe av fordi mannen min hadde brukt det som trussel tidligere på dagen. Heldigvis gikk det bra.

Bilde 20: Mann på stygg veranda

Jeg har mast og kjeftet for at det er så rotete utfor oss i lange tider nå. I dag bestemte mannen min seg for å begynne. Jeg tror det var fordi han visste at det kom til å bli dokumentert. Glad ble jeg i hvert fall! Like etterpå begynte vi å krangle fordi han hadde glemt å se til at datteren min fikk i seg mat mens jeg var på biblioteket.

 

Det var ikke bare mørke sannheter bak disse bildene. Kanskje jeg har et perfekt liv? Kanskje jeg burde få meg Snap, slik at jeg blir påmint det hver dag? Nå ønsker jeg tilbakemeldinger fra dere om hva dere fant interessant fra hverdagen min. Er det vanlig å sende 20 Snaps i løpet av et døgn? Burde jeg sende flere? Færre? Hvis jeg skal få meg Snapchat, må jeg vite hva som interesserer dere. Var det boka jeg leser, peace-tegn på badet eller toalettet på biblioteket? Suppe og katt fikk mest likes. Jeg har skjønt at mange liker kattebilder. Vaffelmannen ble også populær. 

En ting er i hvert fall sikkert. Det tar veldig mye tid å være aktiv på sosiale medier. Jeg har brukt store deler av dagen på dokumentasjon. Hvis jeg skal begynne å bruke Snapchat må jeg følge samme regel som jeg har for datteren min: skal man begynne med nok en aktivitet, så må man kutte ut noe av det man allerede holder på med. Så da må jeg slutte med noe som jeg ønsker å vie like mye av livet mitt til som Snapchat. Problemet er bare at nå klarer jeg ikke å bestemme meg for hva jeg kan leve uten: FIFA eller fugletitting? Det blir et altfor vanskelig valg. Konklusjonen får bli at dette har jeg ikke tid til.


#snapchat #perfuckedstudie